Pages

Wednesday, March 25, 2009

.::.waktunya hampir tiba.::.

bismillah~
Alhamdulillah syukur kpd Allah krn Rahmat dan nikmat dr-Nya,dpt lg ana meneruskan perjalanan ini..

mcm lama tak apdet..sedar tak sedar, byk benda yang sudah berlaku dan berlalu..

1stly,Assalamualaikum kpd semua especially sahabat2 seperjuangan y sy terpisah dek sempadan GEOGRAFI ini..
gue kangen bangat sama kamu semua!~..
[haidar, idin, basyir, mangkoz, akhi, alexumar, tame, thaaqhib[makin tinggi moganya], roY K, jemah, sapek, madali,
al-nuDe, ibnu Raji, baem Z, ulama' mey peti[makin kurus moganya], manDan, o'elonsoRry, amin Rahman, afiQ, fayyad,
dll[taklarat nak taip semua...masa diperuntukkan hanya 30saat untuk list ini..hehe..kuatkan memoriku??]iQ500++

2ndly, tahniah kpd junior2 n sdara2ku y telah menerima keputusan SPM..
dari 12A1 hingga 12G14[ade ke G14?..kalo ade,repeat balik SPM la..toksah buat2 syukur!..hehe]
Alhamdulillah semuanya hebat2 insyaALLAH..segalanya ada hikmah-Nya~
ingat!!,rezeki di tangan tuhan..teruskan perJALANan, teruskan perJUANGan!~

3rdly, kepada anda y sedang membaca, sudahkah kita doakan saudara2 kita yang sedang berjuang?
especially y sedang berjihad menentang KUFFAR n xdilupakan juga mereke y sedang berjuang dalam apa jenis perjaungan
sekalipon
[berjuang: melawan hawa nafsu, menuntut ILMU{ramai y makin hampir dgn FINAL EXAM ni..pray for US},mencari rezeki, dll]
doa dan terus berdoa..
"antara doa y dimakbulkan ALLAH is doa sahabat utk sahabatnya y lain..
tp shbt y lain itu xtau y sahabatnya berdoa utknya.."huh berbelit tp benar!..[paham ke kalian?..hehe]

............................................
apa yang saya fikirkan sekarang..SEM depan insyaALLAH saya akan PRAKTIKAL di SEMENANJUNG..
i cant wait dat moment!~

why?..hehe
.................................................

pejam celik pejam celik..hampir sudah 2 tahun saya menetap di BORNEO ISLAND ini..
maka..apa y sudah sumbangkan diSINI??..

[muhasabah balik]

PART 1..
semasa awal2 datang..alhamdulillah bekalan masih penuh..cuma tinggal utk cari platform je utk diKONGSI..
kos y saya ambil adalah kos y paling pack disini..dgn 24 crdt hour..masa perlu diagih dgn BIJAK~

yup!~..seperti y ummi katakan.."IsLAM kat sarawak ni mcm telur..ramai y tidak faham ISLAM sbg ad-DEEN"


nope!~..seperti y kawan kata.."habis la ko ib'..kawan ngn org IBAN pakai cawat je la ko nnt"[dah pupus la tradisi ni]
"nanti bwk balik awek IBAN telinga panjang utk aku"[gilos gak mamat nih]

erm!~..seperti y paklang kata.."orang sana kasar2, kuat santau, main sihir dll..awak jgn cari pasal kat sana!"


hari pertama datang....
*seorg budak y tidak dikenali terkantoi tgk "blue" dgn aku..tp dia wat tatau..layan je..mcm mmg dah suasana sne
tgk "blue" secara open..
*pergi surau..hanya beberapa org je dtg utk solat berjemaah..boleh dikira dgn sebelah tangan je..
*balik bilik,rumet masih main game n tido..wat takkesa pon ngn SOLAT..mmg ya derg tak solat..adeh!satu keje!..

hari2 seterusnya..
*mula kelihatan senior2 y ada tajuk ISLAM di ICnya mabuk n ketuk2 bilik junior utk diragging..
*kekantoian botol2 n tin2 arak dalam tong sampah..
*ada senior ceritakan padaku tentang sebuah buku[sewa pompuan bwk tido]..saya wat2 muka nak tau..supaya dia xsegan nak cite..
[jahil gak betina2 kat sini]..

dan berbagai lagi karat2 JAHILIYYAH yang masih ada disini..
andaikata y bukan ISLAM lakukan..boleh dipertimbangkan lg..tp majoritinya y ada brand ISLAM di ICnya..
.......................

makanya saya jumpa JPS[jawatankuasa perwakilan surau]..satu2nya organisasi ISLAM y ada dalam U ini..
saya berdamping dengan mereka supaya tidak menjadi seperti seekor kambing y berseorangan dan dikelilingi oleh
serigala2 yang tuff2..

mmg peluang dakwah disini sangat besar..
lebih kurang 40% je muslim, y lain sume bukan..
dan saya..hampir mengKONVERTkan 3 org non-muslim..
tapi..apakan daya..saya masih baru disana dan baru nak sesuaikan dgn keadaan..
habis PART 1, sume lost contact...
pointer pelajaran saya ALHAMDULILLAH cantik~
........................

PART 2.
perjalanan makin best..
walaupon sorg senior JPS dah meninggalkan U ini..
perJALANAN tetap diteruskan..
saya diberikan jawatan sebagai lujnah PEMBANGUNAN INSAN..saya sedar, susah juga nak istiQomah dlm dakwah ini..
ALHAMDULILLAH pointer makin naik tp 1 paper sangkut[blank dlm dewan periksa]..

.......................

PART 3..
saya tukar strategi..
saya cuba cuit2 n bersentuh2 dgn JAHILIYYAH..
^^lepak2 sket, sembang2 ngn pompuan sket2, kwn2 hisap rokok saja saya tak halang, n biar je pompuan2 sekelas
dedahkan aurat^^
[bg saya,selagi tak test,mana nak tau]
yaa..mmg ada nikmatnya disitu..
nikmat keduniaan..

tp,time tu juga Saya diamanahkan utk menjadi YDP JPS..
makanya kelonggaran saya terbatas,takut jd FITNAH pd ISLAM!..
ALLAH masih memelihara saya..ALLAHUAKBAR!..

*ade gak kesah ade org kne santau(teringat citer paklang),makanya saya dipanggil utk ubatkan..
saya dgn berat hati cuba penuhi jemputan tersebut..
tp dlm perjalanan ke'sana' ade org call n bitau y orgnya dah OK..
ALHAMDULILLAH..ade gak seramnya disitu..hehe..
tak biasa la katakan~

pointer saya jatuh..tp tade repeat..
ALHAMDULILLAH tak teruk sangat..
...............................

PART 4..
Alhamdulillah MASJID dah terBINA..
makin ramai orang solat berJEMAAH di MASJID..

tp..
SAYA dah mula lemah..
tak semangat..
penat dgn kelas asik2 dr jam 8am-6pm..
tade mood dgn rakan2 di masjid..
rasa benci dgn BETINA2 dalam kelas saya[gemar benar tayang aurat mengalahkan non-muslim!,kuat terpekik n melolong
suka buat suara miang mengalahkan kucing,dll..xtau knp aku jd benci sgt2 dgn betina2 ni]..
rasa nak bunuh orang2 yang tidak SOLAT..
rasa anti dgn orang muslim yang masih bermain dipadang selepas AZAN MAGHRIB berkumandang..

saya rasa sgt DOWN!..
subuh dimasjid juga makin jarang, bangun malam apatah lagi..

saya ingin PULANG ke AMPANG..
tak sabar nak PRAKTIKAL..
n hendak reCHARGE semula "bateri"ku..
dan sy sgt rindu dgn AINUL mardhiyah bt Muhammad Juffri..huhu
...................................

tapi sebelum itu..
minggu in n mgu depan,banyak lagi test2 y menanti..
lagi 3 minggu nak FINAL EXAM..
lagi sebulan hendak lepaskan jawatan sbg pengerusi JPS..
masih berlambak ASSIGNMENT y nak disiapkan dan ia makin bertambah sejak kebelakangan ini!
final projek utk keusahawanan[ETR] habuk pon masih belum mula lg..



YA ALLAH...berikanlah aku keKUATan..
"wahai pembolak balik hati ini..tetapkanlah hatiku ini diatas AGAMA-Mu dan keTAATan kpd-Mu
dan diatas JALAN DAKWAH-Mu ya ALLAH~"

FINAL EXAM AKAN START PD 20APRIL-10MAY '09...

DO PRAY for ME ya teman2......

Wassalamullahi 'alaikum...
jaa~

14 comments:

+akufobia+ said...

kamu kuat.ngee.

Red,Gold n Green said...

time nak peksa je insaf la ek...

Basyir K. said...

mantap tul die ... najah insya Allah ... calling2 la ana bile2 ... asik2 ana je call ;)

haidar said...

Ade nama ana di situ..hehe

IMJ_sensei said...

+akufobia+
Alhamdulillah..sumenyaa dr al-khaliq..kamu juga kne usaha..

red,gold n green
hehe..macam tak biasa lak IMAN time periksa..

basyir K
ape yang mantapnya..masih tiada kepuasan..insyaALLAH masih istiQamah..
ko balik mesia nnt aku calling ko puas2..lepaskan rindu!~.
haha..

haidar
kenangan bersamamu..takkanku lupa walau badai datang melanda, walau bercerai jasad, harta dan nyawa...
mak aihh!~..[ikhlas tak ayatku ini?]
hyperbola habis

Nur said...

ya Allah akh..kalau nta yakin Allah bersama nta, insyaAllah,ketenangan dlm urusan study dan dakwah tu akn rasa lbih mudah wpun byak mana.insyaAllah, dr satukisah "cawan dan hati" de kata, besar kan hatimu sebesar kolam nescaya mslh yg hadir pdmu,tidak akn terasa dn kamu akn mrsa tenang dn mudah utk mnyelesaiknnya..tp jika hati kamu sbesar cawan, nscaya garam(mslh) yg diletakn dlmnya akan terasa sgt masin bg mu.hrp memahami mksud kisah ni,insyaAllah.shbt blogger dn shbt sprjuangn snts mdoakan nta.mudah2n.maannajah fil-imtihan.!

Nur said...

salam mujahadah fi sabilillah..fi kulli makan wa kulli zaman..insyaAllah..pray 4our sukses too..slm.

IMJ_sensei said...

nur..

w'salam..
hehe..mgkn kamu xnampak apa y tersirat n tersurat..
baca balik msg kamu upside down..insyaALLAH kamu jumpa cluenya..

thx..
insyaALLAH ana selalu mendoakan anak2 buah JPS ana..
gudlak 4 ur FINAL..

ibnkhair said...

salam..aduh..
syeikh sarawak, kifhal?
gi mana kabarnya di sana?
ok?

kapan² singgah la ipoh. lawat² kami di sini..~ boleh bagi kuliah ke..khatirah ke..ceramah motivasi ke.. :D

wassalamualaikum

IMJ_sensei said...

w'salam ibnukhair..
mashaALLAH roy..
lama benar tak bersua..
Alhamdulillah khair2 aja..
sarawak pn masih stabil insyaALLAH..

tgk la bln 5 ni..ada masa terluang, adalah senior kesayangan mu ini insyaALLAH..
kuliah, ceramah n motivasi xjanji la..katibah bole aa...hehe

haidar said...

ya ALLah..berilah kekuatan kepda ku dan sahabatku ibrahim..moga terus teguh atas jalanmu..

*bykkan baca doa rabithah...

Nur said...

clue ape ye..?uhuu..ana xde nk cari pape pun.herrm..pe ekk..hado.xpaham.afwan, ana cume bkgsi citer tu je ngan nta,mg dpt ibrah dr kisah tu.spya blapang dada dgn mslh yg hadir spy hidup kita akn lbih tnang. insyaAllah.hehe..xpelah, ape2 aje.. slm.

Anonymous said...

ko tok...byk bdrama juak eh....mun xska pdh jak la trs trg...xplu la nk ngumpat2 egkh dlm blog....xda yg perfect dlm dnia tok ibrhim...suma da kekurangan n kelebihan msg2...kta knk trmak seadanya..n coba ubah tok njd lbh bgs gk...coba bkn xcba...n ko jgn igt org yg ko pandang dpn mta dh ok bg ko...ko x tgk gk kt blkg cmne...jgn mnilai org dr paras rupa..dr apa yg nya pake...aku ngakuk kdg2 aku tlbh...soryla..xda niat pun nk mnunjok...lastly...mun da papa xpuas ati..pdh jak la...dr ko smpan2...pasya cta kt org...ko pk la k...suma dh besa...k gdluck...jmpa part 6

IMJ_sensei said...

w'salam..
haha..
jmpe juak ko eh??
knk??
terasa kah??
mun bkn niat kamek nuju kt ktk..
cmney??
macam pedas kan ayat ku??

udah mek trustrg ngn nya..
nya jak degilly..
n ayat mek bkn umpat aa..
bercerita jak~

jmp gik part 6..
insyaALLAH dlm masa 6 bulan macam2 boleh berlaku..
terpulang pd kta mok y baik or buruk...
jmpa gik...wassalam~~