Pages

Monday, November 01, 2010

berNAZAR??

bismillah..
Assalamualaikum n apa khabar?
mood ala2 dokter gitu... nmpk x steteskop gantung kt leher tu ?? :p



smoga sentiasa sehat2 hendaknya..

mentaliti org melayu...
"kalau aku dekan sem ni, aku nk botak kepala la"
"kalau kelantan menang mlm ni..geerenti aku botak kepala"
dll..
ni ayat2 nazar ke?

berapa ramai semalam member kata
"ibrahim...ko bernazar ke??"
aku : "perlu ke bernazar??"

hehe..

kalau la aku prepare awal utk soklan tu..
gerenti aku jawab..
"ha'ah..aku ade bernazar akn botak 2 bulan sblm aku kawen!!"..
juz kiddin'~

~the Story beGin~

semalam.. seorg akh datang ke rumah ikhwah UiTM utk botakkn rambutnya..
aku y pantang dengar ayat botak2 ni tros la g cari pisau cukur nk kasi btol2 botak licin..
akhi hisyam..student MASTER Unimas..every sem 4flat =)
..
hehe..nerves member.. actually dia nk potong pakai no 1 je coz dah rimas sgt kot..
jd proses penggondolan dimulakan n aku prepare je duduk sblh dia ngn pisau cukur..
muka dia yakin xyakin je..aku xkesah!!..haha..

last2 habis je kepala dia digondolkn..dia tros bangun..hehe
nmpk sgt dh dia taknak..lg pon isteri dia mmg xkasi botak pon..jd no wonder lah..
tu pon dah kira ok la xbrp ikut ckp bini..[zaujah dia xkasi botak sbnanya]..hehe..

aku mmg xpuas hati,sbb nk tgk sgt org ape org y biasa berambut ni botak licin..
so, nk kasi puas hati...aku duduk tmpt akhi td duduk n mintak akh y memotong rmbut td potong rmbt aku pula..tp gondol kasi licin punya..
kne pendekkn dlu sblm b'cukur..tp bila part mesin kt tepi telinga ni aku xtahan...gelinya tuhan je la y tau!..errr~
ok..settle..n berseedia utk b'cukur!

makanya tercipta lah sejarah setelah 23 tahun xpernah bercukur (last time baby kot),
maka 31.10.2010 sejarah kecomelan time baby berulang semula..
ni gara2 nk puaskn hati punya pasal..hehe

seksa gk snanya cukur rambut ni..
rasa macam kne tarik2 + kne sekeh2 pon ade..nk nanges je rasa time kne cukur tu..
siap berdarah2 lg tu...biasa la..kami bukan barber bertauliyah pon...haha

lps settle..
bah...kepala rasa kebas2 + pedih2 lepas kne siram ngn air..tp mmg rasa silau2 la petang hari tu :p
n baru juga aku tau cmne rupa kepala aku sbenar n apa y terselindung di sebalik rambut2 ku y lurus n lembut itu..
rupa2nya ada tahi lalat kt blkg kpala aku..
nah...terus usha tenet utk suka2 n persediaan nk jawab kalo ade org tnye or mengata..hehe

mengikut pengalaman org tua2 dahulu kala..[jgn caye..suka2 leh la..]
kalo di kaki, kuat merantau..
kalau di bibir, becok, mulut potpet2 mcm itik..
kalau di dagu, manis ala2 sweet gitu..
kalau di kening, cerdas n sopan santun
kalau di kelopak mata, rajin 
kalau di blkg kepala???
hehe.. kepala sebelah belakang = jujur, sabar dan tekun
mantap kan??..baru aku tau!...haha..[kenja jp xpepasal!]


neway...
special thanks n tributes to Muhammad Firdaus n Saiful rizi amir sbb tolong aku merasai pengalaman baru ni.. =)


mlm td 1st time tdo ngn kepala BOCIN nih..
seksanya tuhan je la y tau..dah la lekat2 kt bantal, pastu sejuk lak tu..
rasa kepala fresh jek..tu y xleh nk terlelap smp tgh2 pagi buta tu..
terpaksa amik sejadah wat selimut kepala..hahaha

alang2 xleh tdo tu, send la MMS kat ummi, n 2org adikku..
ummi gerenti dh tdo..so MMS xdi reply...teeet!~
umar [no 3] reply : "haha botak!" [hampeh jek..]
mail [no2] reply :xyah nk bertahallul kt s'wak laa.. haha!" [mak aih...ni lagi pedas!]

pastu subuh pg td lg best..
habis solat subuh, imam masjid uitm [ust azwan] kata [time tgh salam ngn dia..] : "awal balik"
aku blur jap n kata : "balik mana ust?"
ust azwan : "balik haji"
aku : "adehh!~" [tersipu2 :p ]
di BaituLLAHil Qurawiyyeen,, SILAU kan??hehe
ada org kata...org kata k...not me..
skali pandang xknal...
2x pandang..ala2 Maher Zain la plak..[ulang suara]..Maher Zain ye.. :p..
pandang kali ke3 [time smgt+excited nk mintak autograph..] rupanya Ibrahim laa..
adoyai!~~...
haha!!
trimas2...

ada gk org kata..
"wt pe botakkn rambut??..xensem la"
dlm hati aku
"selama ni aku hensem ke?..haha!!"
~lg pon xkesa la..bkn ade peminat pon.. solo fighter la katakan..
menikmati hidup bujang sepuas2nya...

-------------------------------------------------------
alang2 dh jd begini.. [ala2 baru balik Haji gitu~]
terkenang aku kisah Nabi Ibrahim A.S..
teringat tazkirah ust Nazri ttg hijrah, pengorbanan n tarbiyyah nabi Ibrahim AS..

refresh kembali sirah Nabi Ibrahim dr awal hinggaa akhir..
n then,
ambil tafsir...tadabbur ;
1. surah Al-Baqarah 2 : 258-260
2. surah Al-An'am 6 : 74-79

---------------------------------------------------------

wokeh..
dats oll..
jaga amal n iman..
istiQamah dgn kerja mulia..
jgn lupa doa2kn sahabat2 y sedang berJUANG di luar sana especially y berada PALESTINA sana..
gudlak final exam~~
kirim salam dgn sahabat lain..
ilalleQa' n wassalam..

mood : study week..[eventhoe org lain dah 2mggu final exam..haha]..coz my paper start on 11.11 nih..
wish me luck!~

12 comments:

areT said...

wah, mcm pakcik najib:)

Anonymous said...

wow.. alhamdulillah..
leh jimat syampu n minyak rambut..=P

IMJ_sensei said...

syu : hehe..pakcik najib tu idola tu :p
tp org kata bila 2x tgk,maher zain pon leh jatuh market..org kata laa..hehe

ano :yups..mmg sgt jimat..sabun mandi dh nk abes..pasni syampoo leh jd sabun mandi, pencuci muka kombo skali ngn kulit kepala..
munyak rambut lak jd losyen tgn etc..hehe

areT said...

sodah la ib..hehehehe

zaima65 said...

kecik2 dulu botak licin...puas nak tunggu rambut panjang balik....Ni dah remaja botak...jgn sampai tak tumbuh lagi, dah lah......

mustRZ said...

salam..
hehe..
nice style..
bulan baru..kepale pun nak baru jgak..
neway,
maataufiq wannajah fil imtihan..:)

Nur said...

terbaek dr ladang la bro..tahniah..berjaya botakkn rambut..hehe..

hisyam said...

banyak betui orang dok kata2 yek...

ana aritu bukan takat tak yakin, IMJ dok lebih2 plak. orang nak potong rambut pun tak leh nak concentrate. apa daa...

IMJ_sensei said...

syu : hehe..

UMMI : hehe..bole join grup uncle najib n pakdah..

mustrz : trimas..ala2 maher zain la katakan..hehe
neway, jzkk..same goes 2 u..

nur : macam la susah sgt nk botakkn kepala nih...hehe
just tekad n cut!

akh hisyam : sayang bini?..hehe

+akufobia+ said...

(pakai spek mata hitam.)cingg.

hurul_Ain said...
This comment has been removed by the author.
hurul_Ain said...

terbaik :)